2013. január 31., csütörtök

Margit-szigeten

Üdv!

Múlt pénteken és ma is a Margit-szigeten jártam. Tettem ezt azért, mert ráeszméltem, hogy nincs még képem a vörös mókusról. Úgy hallottam, hogy a Margit-szigeten a nyugdíjasoknak köszönhetően, akik lelkesen etetik ott az állatokat, meglehetősen kezesek a mókusok is. Nem kell sokat keresgélni őket, sokan vannak a szigeten. És valóban 4-5 méterre meg lehet közelíteni őket.

A madáretetőkből is kiszedegetik a magokat.
Kézen állva

Szemtől szemben


A mókusok mellett a madarak is közel engedik az embereket. A cinegék, csuszkák, vörösbegyek karnyújtásnyira engedik az embert. Találkoztam még zöld küllővel és egy őszapó csapattal is. Róluk nem sikerült normális képet csinálni. A dankasirályoknak szánt kenyérfalatokat egy dolmányos varjú összegyűjtögette és gödröcskébe tette, amit egy kővel gondosan lefedett. Számomra ez a magatartásforma újdonság volt. :)


Dolmányos portré





Aminek a legjobban örültem, hogy kettő, számomra még új fajjal találkoztam. Sosem gondoltam volna, hogy Budapesten fogok életemben először süvöltővel és csonttollúakkal találkozni. A csonttollú csapatra a hangjukból ismertem. Sajnos nagyon ellenfényben voltak, ezért csak sziluettet tudtam csinálni. Talán fekete-fehérben még elmegy. Süvöltőből pedig egyetlen egy tojóval találkoztam.

Csonttollú csapat

Süvöltő tojó

2013. január 28., hétfő

Első

Hát elkezdem én is....

Azért én IS, mert nagyon szeretem olvasgatni személyesen, vagy csak névről ismert természetfotósok blog formában írt képes beszámolóit. Ilyenkor mintha egy kicsit mi is ott lettünk volna a fotóssal a helyszínen, és a kész képen kívül valami mást is kapunk. Élményt.

Már sokan javasolták fotós barátaim, hogy vágjak bele, de eddig nem kezdtem el, mert úgy éreztem nem tudnék rendszeresen írni. Ez most sem lesz egyszerű, mert a tanulmányaim korlátozzák a fotózásra fordítható időmet. Ennek ellenére megpróbálom. 

Itt a fotók mellé jönnek a készítésükkel kapcsolatos történetek, saját gondolatok természetről, technikáról...

Nyitányként pár kép a januári ölyvfotózásról, egyenlőre sztori nélkül:


Ilyen hideg időben minden falat kincset ér. Gyakran össze is csapnak érte az egerészölyvek.

Az agresszívabb ölyvé lesz a táplálék.

Egerészölyv portré - 2012 év madara

Sokféle színváltozat megfigyelhető az egerészölyveknél. Nekem az ehhez hasonló világosabb változat jobban tetszik.

Hóba landoló egerészölyv.

Hóbuckák felett .

Az ölyvek mellett jöttek fácánok is (tojó).

Felszállás közben még nem húzta be "futóműveit".

Az egerészölyvek legfőbb fegyverei az éles karmok.